New post
Avatar
0

With a usual, two-staff piano piece, I am trying to create a separate file for MIDI playback only. I have added a third staff so that I can provide very different dynamics for each hand of the piano part. The music in the newly created staff, done simply by double clicking on the staff tool, is not responding to dynamic marks, however. Do I need to adjust something that I don't know about??

Thanks

6 comments

Date Votes
Avatar
1

Make sure that all three staves are playing through different channels. Also, check the staff list for dynamics, and make sure that all staves are selected.

Comment actions Permalink
Avatar
0

Thanks for the response, Mike.

Even though I have used Finale forever, I'm not sure where to find either the different channels or where the staff list is that I would find the options for dynamics.

I appreciate the help!

Comment actions Permalink
Avatar
0

… Even though I have used Finale forever, I'm not sure where to find either the different channels or where the staff list is that I would find the options for dynamics …

 

1) To find the channels:

Window menu > ScoreManager

Click the chiclet Instrument List.

You can Customize the View of the Instrument List (look in the right side of the Instrument List).

By default the column for Ch (= Channel) is showing.

If the column Ch does not show, Customize the View so that Ch shows.

 

2) To find the Staff List for a dynamic:

Expression Tool.

Context-click the handle on the dynamic.

In the context menu, choose {Assign to Staves…}.

You can create as many different Staff Assignment Lists as you need, and you can use any Staff Assignment List for any instance of a dynamic.

However:

I am not sure what you mean by your words “not responding to dynamic marks”.

Are you saying that you can not make dynamics display on the third staff (= Layout issue)?

Or are you saying that you can not make dynamics play back on the third staff (= Playback issue)?

Comment actions Permalink
Avatar
0

Hi guys

I'm having trouble with this same issue. Maybe I'm not understanding quite what to do.

I have a string quartet where all the dynamics are playing fine. In a copy of the score for playback purposes only, I added a staff for percussion to get a few effects that I can't get with usual string designations. I can get the extra sounds ok, but the playback doesn't respond to the dynamics I assign to them.

Suggestions?
Thanks!

Comment actions Permalink
Avatar
0

One suggestion:

Especially for questions about Playback issues it is important that you add info about your operating system and Finale version (perhaps Mac OS 10.14.1 - and Finale 25.4.1.163 ?).

If you add this info to your Forum Signature, the info will automatically be shown at the bottom of all your posts.

Comment actions Permalink
Avatar
0

Mac OS 10.15.7

Finale 25.5.0.259

 

Sorry for not including that the first time!

Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.